Återbruk och remake för en mer hållbar framtid

Hållbarhet och återbruk är på frammarsch i design- och modebranschen, men även byggbranschen har hakat på trenden. Vi på Åke Sundvall strävar ständigt efter att skapa stadens mest omtyckta områden – och i det arbetet är hållbarhet en väldigt viktig beståndsdel.

Publicerad: 23 November, 2020

Det finns i samhället en stark vilja att konsumera mer hållbart och det gäller i allra högsta grad även bostäder och hur vi utformar vår stad. Ett levande exempel på hur vi förhållit oss till hållbarhet och återbruk är vårt projekt Marketenteriet på Rindö där vi med varsam hand har förvandlat en militär matsal till tio unika bostadsrätter. Vi har strävat efter att bevara och restaurera byggnaden för att återskapa dess forna glans – och varsamt adderat nya detaljer och material som smälter in i det gamla.

Modebranschen i framkant för återbruk

Modebranschen har länge sett fördelarna med ett cirkulärt förhållningssätt och jobbar ständigt med att flytta fram sina positioner. Allt fler formgivare och designers hakar på trenden – och det faktum att designern Jean Paul Gaultier avslutade sin sista modevisning med en remake-kollektion är ett tydligt tecken på att återbruk är här för att stanna.

I takt med att design och mode måste bli mer hållbart kommer sannolikt återbruk/remake växa sig starkare och aktörer som arbetar på det här sättet lär bli fler. Ett exempel är världens första återbruksgalleria i Eskilstuna. Där shoppar kunderna på ett helt nytt, klimatsmart sätt.

I gallerian tas gamla saker till vara och får nytt liv genom reparation och upcycling. Allt som säljs är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. Här har IKEA precis öppnat en second hand-butik där man kan köpa IKEA-möbler som fått nytt liv efter att ha reparerats och återställts till ursprungligt skick.

Vad är remake?

Med återbruk/remake menas att man gör något nytt av begagnade saker så att ett föremål kan nyttjas igen när den första användaren inte längre vill ha det. En produkt, eller delar av en produkt, repareras, renoveras eller återtillverkas.

Remake kan ses som en uppgradering av föremålet där avfall blir något nytt och mer exklusivt. Detta är bra för miljön – kanske till och med bättre än återvinning. Man tar vara på de resurser som finns och får en mer unik design på köpet.

Relaterad läsning:

”Det är viktigt att föregå med gott exempel”

Sju enkla steg till en mer hållbar livsstil

Vi fortsätter att inreda hållbart tillsammans med IKEA Stockholm

Inreda studentlägenhet? Här är 5 klimatsmarta tips

Nytt samarbete: Elfa skapar hållbara förvaringslösningar i våra studentlägenheter

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.