Sju enkla steg till en mer hållbar livsstil

För oss på Åke Sundvall är ansvar för miljö och miljösmart byggande i fokus för alla våra projekt. Vi vill bygga hus som är inspirerande och vackra – men framförallt smarta och hållbara. När vi lämnar över huset till de som bor där vill vi såklart att arbetet ska fortsätta. Nedan listar vi sju enkla saker du kan göra i din vardag för att skapa en hållbar framtid. Kom ihåg att det inte är det stora målet som spelar roll – utan varje enskilt val du gör på resan dit. Varje insats räknas!

Publicerad: 10 January, 2020

Stäng av den rinnande kranen!

Genom att stänga av duschen när du schamponerar håret eller stänga av kranen när du diskar eller borstar tänderna kan du spara mängder av vatten. Vatten som enligt forskarna kommer bli en av vår tids största klimatutmaningar.

Ät årstidsbaserat – både ekonomiskt och klimatsmart

Genom att köpa de varor som är i säsong minskar du växthusuppvärmd produktion, sänker transporter av råvaror från varma länder och sparar slantar då råvaror i säsong oftast är både billigare och godare.

Relaterad läsning: Odla på balkongen – så kommer du igång

Sätt timer på belysningen hemma – mysigt och smart

Genom att sätta timer på belysningen hemma kan du under vinterhalvåret skapa ett välkomnande hem lagom till att du kommer hem – men undvika att lampor står på hela dagen.

Relaterad läsning: Spara el och sänk din elräkning med våra tips

Tvätta smartare

Åttio procent av Sveriges befolkning har mjukt vatten – är du en av dem? Kolla på kommunens hemsida och dosera mängden tvättmedel därefter. Mjukt vatten gör att tvättmedlet löddrar lättare och mindre mängd behövs. Smart för både miljön och plånboken!

Försök att alltid köra fulla tvättmaskiner. Har du bara enstaka plagg som ska tvättas, ställ in maskinen på halvläge och dosera tvättmedlet därefter. Nästa gång du köper nytt tvättmedel – titta efter miljö- och svanenmärkt samt skippa sköljmedlet. Tvätten blir ren utan sköljmedel som mest är dåligt för miljön.

Återvinning – enkelt att ta det i små steg

Skaffa ett extra kärl där du lägger förpackningsplast, du kommer bli förvånad över hur mycket plast vi konsumerar och hur sällan du behöver gå ut med de vanliga soporna efter denna justering. Om du redan återvinner plast, eller när du gjort det ett tag, varför inte återvinna resterande förpackningar också?

 

Den lilla graden kan göra stor skillnad

Genom att dra ner temperaturen i ditt hem med endast en grad minskar du energianvändningen med fem procent. Kvällar i soffan, insvept i en filt med ett brinnande ljus, har aldrig varit mer rätt i tiden!

 

Längtar du bort ibland? Ta tåget!

Gör 2020 till året då du utforskar städer och platser i din närhet. Du kommer bli förvånad över hur mycket fint och kul det finns att göra runt knuten men även hur långt du kommer med nattåget medan du kopplar av i en skön kupé med ett vackert landskap som passerar utanför fönstret som underhållning.

 

Relaterad läsning:

Fynda på loppis och auktion i sommar – så gör du

Inreda studentlägenhet? Här är 5 klimatsmarta tips

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.