Lyx på liten yta – inred enligt compact luxury

Åke Sundvall har i samarbete med IKEA Uppsala tagit fram det nyckelfärdiga inredningskonceptet ”Compact Luxury” för att visa hur man med hjälp av små, enkla medel kan skapa ett stilfullt hem. Startskottet för konceptet blev att förvandla en etta i Knäckepilen till en lyxig oas.

Publicerad: 29 March, 2019

Charlie Torsdotter, heminredare på IKEA Uppsala

– Huset är verkligen superhäftigt med sin fantastiska zinkfasad som ger ett väldigt exklusivt intryck. Vår ambition var att ta med den lyxiga känslan in i lägenheten för att få utsidan och insidan att lira ihop. Jag tycker att vi lyckades skapa ett hem som både är vackert och funktionellt – och som dessutom är helt färdiginrett och klart att flytta in i, berättar Charlie Torsdotter, heminredare på IKEA Uppsala.

Charlie och hennes team utgick från moodboards och diskussioner med Åke Sundvall och kom tillsammans fram till ett inredningskoncept som är tänkt att tilltala den designintresserade som gillar guldkant i livet. Allt från möbler till husgeråd och inredningsdetaljer har handplockats, utifrån en begränsad budget.

– Vi har lagt krutet på det som syns och känns mest, till exempel en stor fluffig matta, krispiga lakan, skira gardiner, lyxig sammet och kristallglas. Möbler och prylar från IKEAs tungviktare sätter stilen, till exempel formgivare som Tom Dixon, Hay och Ingegerd Råman.

Anpassa inredningen efter din livsstil

För att lyckas inreda stilsäkert och smart på liten yta gäller det att fundera över sina behov och att prioritera hårt. En bra start är att verkligen tänka igenom hur man tillbringar sin tid i hemmet och utgå från det, säger Charlie.

– Var ärlig och anpassa inredningen efter din livsstil ­så som den verkligen ser ut, fäst inte för mycket fokus på hur det ser ut i inredningstidningarna. Bjuder du ofta hem vänner på middag? Då kanske ett matbord modell större är på sin plats. Eller är favoritsysslan snarare att ligga i soffan och kolla på film? Då är det en snygg och bekväm soffa du ska satsa på – och kanske ett litet sideboard att ställa chipsskålen på.

Tänk kubik istället för kvadrat

Att tänka kubik framför kvadrat är ett bra sätt att frigöra yta och skapa smarta förvaringslösningar, säger Charlie.

– Genom att utnyttja hela takhöjden och ”döda” utrymmen ovanför och bakom dörrar, under sängen och på skåp kan du trolla bort saker med hjälp av smart och flexibel förvaring. Var sak på sin plats – oavsett vad det är. Att snabbt och enkelt kunna gömma undan prylar som inte används kommer göra att ditt hem ser större och luftigare ut.

Tre steg till compact luxury

1. Lägg krutet på det som syns och känns mest – en stor, mjuk matta, exklusiva glas eller en lyxig sammetsgardin.

2. Tänk igenom funktionen. Vad ska du göra i rummet? När du vet det kan du planera inredningen efter det och få till en bra balans mellan form och funktion.

3. Utnyttja hela takhöjden och alla dolda ytor, och låt var sak få sin plats – det skapar ett luftigare intryck och gör att rummet ser större ut.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.