Inred med ljus – en guide till rätt belysning i hemmet

Under mörkare tider blir belysningen hemma extra viktig. Men hur inreder man egentligen med ljus på bästa sätt? Och hur påverkar belysningen upplevelsen i hemmet? Här följer en guide i ljusets tecken.

Publicerad: 8 December, 2020

Belysning för olika ändamål

En väl genomtänkt ljuslösning ger en bra hemmiljö. Ljuset ska vara funktionellt och ergonomiskt för att vardagen med matlagning, samvaro, läxläsning, arbete och städning ska fungera. Men belysningen påverkar även upplevelsen i hemmet på massor av sätt. Om ljuskällor placeras rätt kan det bredda, förlänga och skapa djup i rum. Dessutom handlar det om trivsel – belysning förhöjer inredningen och bidrar till hemmets atmosfär. Det blir helt enkelt ett mysigare och mer ombonat hem.

Varierande ljuspunkter

Fundera först på vad du behöver för slags ljus i ditt hem, och bestäm armaturer efter det. Skiftande aktiviteter och behov kräver olika typer av belysning. Det löser man på bästa sätt med många varierande ljuspunkter. En bra start är att tänka allmänljus i form av taklampor, funktionsbelysning ovanför arbetsytorna i köket samt stämningsbelysning som mjukar upp och ger en härlig känsla.

Tänd upp och släck ner

Välj ljuskällor med bra färgåtergivning och undvik lysrör av dålig kvalitet. Tänk styrning – du bör ha många olika ljuspunkter så att du kan tända upp och släcka ner efter behov. Satsa på ett bra ljus över arbetsbänken, diskbänken och hällen vid matlagning men möjlighet till en mer dämpad belysning när du sitter och äter. Dimmer är din bästa vän när det kommer till att anpassa ljuset efter tillfälle och behov.

Få till stämningsljuset

Många ljuspunkter placerade på olika nivåer skapar dynamik och gör så att ljuset sprids ut i rummet. Satsa på mjukt sken i form av vägg-, bord-, golv- och fönsterlampor. Jobba med olika riktningar på ljuset, till exempel att ljuset kommer från golvet. Variera även styrkan på ljuset för att skapa spännande kontraster. Var kreativ – det är med stämningsbelysning du skapar något unikt.

Experimentera med ljus

Om det är något i hemmet man vill framhäva, till exempel en tavla, kan man jobba med spotlights som riktar belysningen på konstverket så att det kommer till sin fulla rätt. Man kan också utnyttja ytor för att reflektera ljuset och skapa kontraster och skuggor. Varför inte belysa en växt mot en gardin så att det uppstår häftiga mönster på väggen, eller belysa glasföremål så att de gnistrar? Belys lågt kring golvet för att skapa djup. Genom att leka med ljuset och tänka kreativt kan man få till otroligt häftiga effekter.

Hellre för mycket än för lite

En belysningsmiss man bör undvika är att ha för få ljuskällor. En tumregel är att ju större rum desto fler antal ljuspunkter. Ett rum med till exempel bara en taklampa kommer inte till sin rätt, det blir väldigt platt. Man kan också tänka på hur man placerar och riktar sina ljuskällor så att de inte bländar eller hänger ner rakt framför ansiktet när man sitter i soffan.

Relaterad läsning:

Förändra med textilier – 5 enkla inredningstips

Fynda på loppis och auktion i sommar – så gör du

Tips för att hänga tavlor i nyproduktion

 

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.