Nyckelfärdigt inredningskoncept i Agnes

I samarbete med Åke Sundvall håller just nu inredningsdesignern Fredrik Karlsson på att ta fram ett nyckelfärdigt inredningskoncept till en tvåa i Brf Agnes i Fruängen. Vi tar ett snack med honom om var han befinner sig i processen – och hur han tänker kring färg, form och materialval.

Publicerad: 5 July, 2019

Fredrik Karlsson, inredningsdesigner

I januari 2020 är det planerad inflytt till Brf Agnes – Fruängens pärla som tronar uppe på höjden, ett stenkast från tunnelbanan. Fredrik Karlsson kommer att sätta sin prägel på en av tvåorna på 45 kvadratmeter för att skapa en helt färdiginredd lägenhet – klar att flytta in i.

– Tanken är att skapa ett mervärde till lägenheten som i sig är väldigt fin med gedigna materialval och bra planlösning. Jag kommer att addera en behaglig och harmonisk känsla med jordnära toner och naturmaterial och använda mig mycket av det jag hittar på andrahandsmarknaden för att skapa en personlig och ombonad touch.

Hållbarhet ligger Fredrik varmt om hjärtat och han scannar nätauktioner, antikbutiker och andrahandssajter som Blocket och Tradera i jakt på de unika objekten som sätter en extra touch på inredningen.

– Jag vill försöka hitta så mycket som möjligt second hand, både för att saker med historia adderar känsla och värme, men också för att det ofta är mer ekonomiskt och bättre för miljön. Det blir en spännande skattjakt som gör skapandeprocessen lite extra utmanande – man vet ju aldrig innan vad man hittar. Samtidigt är det just det handplockade och de lite oväntade detaljerna som kommer att ge lägenheten en karaktär utöver det vanliga.

Förutom att botanisera på andrahandsmarknaden kommer Fredrik att välja ut några nyproducerade objekt som får agera huvudroll och sätta tonen för inredningen. Tanken är att få till en blandning av stilar och plocka guldkornen från olika tider.

– Min plan är att utgå från ett par huvudobjekt jag tycker extra mycket om, större möbler som till exempel soffa och matbord, som jag inreder kring. Inte så att de möblerna styr allt annat, men de sätter en känsla som jag har som ram. Sedan vill jag gärna hitta något objekt som gärna får vara lite knasigt, lite rock ’n roll, som lyfter det hela. Det kan vara en oväntad struktur eller något som poppar, vad det är vet jag när jag ser det!

Köket i lägenheterna i nyproduktionen i Fruängen Brf Agnes varierar i färgställning, och går i vitt, grått och grönt. Lägenheten som Fredrik kommer att inreda har ett kök med en varmt grön ton – något som enligt honom tillför något extra till lägenheten.

– Den gröna färgen gör att köket poppar, och bryter av fint mot en annars ganska nedtonad färgsättning och möbler i naturmaterial som trä. Just kontraster är något jag kommer att jobba med i Agnes – en ganska neutral bas med varma, jordnära toner tillsammans med föremål som får ta för sig lite mer. Det skapar en spännande dynamik som gör hemmet mer levande.

Fredriks tre bästa inredningstips

1. Undersök andrahandsutbudet. Du kan ofta hitta unika möbler och prylar av hög kvalitet till ett bra pris. Dessutom skänker saker med historia värme, personlighet och karaktär till inredningen.

2. Våga lita på din egen smak och känsla. Självklart kan man inspireras av det som är trendigt just för tillfället, men att hitta sin egen stil håller i längden när trender kommer och går.

3. Less is more. Istället för slit och släng – satsa på färre saker av hög kvalitet som du verkligen tycker om. Det gör att du bygger upp en hållbar stil som står emot flyktiga trender, samtidigt som det både är bättre för plånboken och miljön.

För mer inspiration – följ Fredrik på Instagram: @fredrikkarlssoninteriors

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.