Som tredje generationens byggmästare är Åke Sundvall ett familjeföretag i gott sällskap. Familjeföretagande är nämligen den vanligaste företagsformen i Sverige och internationellt – och den mest lönsamma. Vi har pratat med Annelie Karlsson, vd på organisationen FBN, Family Business Network, om vad som kännetecknar familjeföretagandet och hur det påverkar samhället i stort.
Annelie Karlsson, vd på FBN
Vad är det främst som utmärker ett familjeföretag?
– Framförallt att det är så pass personligt, företaget sitter liksom på kroppen. Du äger dig själv och frontar med ditt namn, kanske till och med samma namn som på bolaget. I en familjekonstellation känner alla varandra väl och innehar ofta stora maktpositioner i bolaget vilket innebär att man kan gå till beslut betydligt snabbare. Dessutom är det ett emotionellt ägande – man kanske minns farmor eller morfar som startade bolaget vilket gör det personliga engagemanget väldigt påtagligt.
Vilka utmaningar finns det?
– När vi träffar våra medlemmar är det första ordet som dyker upp ”ansvar”. Bor du på en liten ort där alla vet vem du är och där din familj är en stor arbetsgivare är det svårt att undkomma det personliga ansvaret. Både från omgivningen men också från dig själv då du har ett ansvar dels för orten och dess invånare, men också att kunna lämna vidare något bra till nästa generation. Det kan vara en tung börda att bära, och vi på FBN jobbar med att ge redskapen för att kunna hantera detta ansvar.
Hur viktiga är familjeföretagen ur ett samhällsperspektiv?
– Familjeföretagen finns mestadels utanför tätorterna och bidrar till utveckling av hela landet – och är viktigare än någonsin nu när klyftorna mellan stad och land växer. Det personliga ansvaret, långsiktigheten och den emotionella aspekten gör att man fattar beslut på andra grunder. Att nå en stabil utveckling på lång sikt blir viktigare än maximal avkastning på investerat kapital på kort sikt. Det leder till mer uthålliga bolag med lägre skuldsättningsgrad och bättre lönsamhet i längden. En motor i samhällsutvecklingen.
Vad ska man tänka på om man går i tankarna att starta företag med sin familj?
– Att driva bolag tillsammans med sin familj är inte lätt, intressekonflikter kommer att uppstå och det kan vara tufft att skilja på familjen, ägandet och företaget. En bra start är att sätta sig ner tillsammans och fundera på vilket liv vill ni leva och vad vill ni med bolaget. Diskutera kring vilka roller ni ska ha och hur ni hanterar de olika rollerna, hur ni fattar beslut, hur ni hanterar konflikter och säkerställ hur ni kan umgås som familj utan att prata bolag. När ni kommit överens kring dessa grundläggande frågor har ni kommit en bra bit på vägen!
Om Family Business Network
FBN är en medlemsorganisation som hjälper familjer att äga och driva företag över generationer genom nätverkande, utbildning, rådgivning och samhällsdebatt. Utbildningsprogrammen utvecklar familjernas kompetens och förmåga att långsiktigt äga, driva och utveckla sina företag. Genom en unik förståelse för familjeföretags ägarlogik ges medlemmarna verktyg för att bli bättre ägare. Fokus ligger bland annat på att förbättra generationsskiften, ägarstyrning och rollfördelning.