Hur är det att vara kvinna i en starkt mansdominerad bransch? Vi har pratat med Rosanna Rospalm, entreprenadingenjör på Åke Sundvall, om det dagliga jobbet, att vara en av byggbranschens kvinnor och att bygga framtidens samhälle.
Rosanna Rospalm, entreprenadingenjör på Åke Sundvall
Du är entreprenadingenjör på Åke Sundvall – vad gör du på dagarna?
– Jag är lite spindeln i nätet, är oftast ute på fältet för att vara nära produktionen och ansvarar tillsammans med platschefen för projektets ekonomi och uppföljning. Rollen kan till exempel handla om att driva ett projekt från planeringsstadiet till det att projektet är tekniskt avslutat, och en viktig del är att hålla ordning på alla siffror som uppdateras dagligen. Det gäller att hålla huvudet på skaft!
Hur viktig är rollen ur ett helhetsperspektiv?
– Jätteviktig! Syftet är att tillsammans med den övriga platsledningen se till att projektet levererar och givetvis går med vinst, att alla inblandade parter känner sig nöjda med hur projektet drivs samtidigt som det överlämnas en bra och kontraktsenlig produkt till beställaren. Som entreprenadingenjör har du en bred roll och är en av de viktigaste kompetenserna i bygg- och anläggningsprojekt.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det bästa är att man får vara med och bidra till samhällets utveckling. Det jag också gillar är att jobbet påminner om att driva företag. Man får en enormt stor känsla för siffrorna då man hela tiden relaterar de till bygget. Det blir väldigt konkret, det är liksom inte bara transaktioner man sitter med. Dessutom är inget projekt det andra likt och man får jobba på olika platser och med olika människor. Gillar man variation så gillar man detta jobb!
Vilka är de största utmaningarna?
– Det är att hålla koll på alla kontrakt med samtliga underentreprenörer och leverantörer – det kan bli upp mot femtio olika. Det ställer höga krav på dig som person att vara noggrann och ordningsam, och att vilja jobba systematiskt. Ju mer du är ute på fältet desto mer förståelse får du för bygget och dess ekonomi, men det kan också vara en utmaning att hinna med det då mycket tid går åt till att sitta på kontoret och sköta administrationen av de olika bitarna.
Är det viktigt att locka fler kvinnor till produktion enligt dig?
– Absolut! Jag tror alltid på balans och är övertygad om att detta är en bransch som passar både kvinnor och män. Problemet är att många kvinnor inte ens söker sig hit för att de inte tror att det är någonting för dem. Visst finns det en tradition av grabbig jargong, men branschen har förändrats. Jag har jobbat inom produktion i över åtta år och trivs superbra även fast jag ibland är enda kvinnan på ett projekt. Mitt tips är att bortse från kön och tänka att man får jobba med likasinnade som precis som du brinner för att bygga vårt samhälle.
Om man som kvinna är nyfiken på branschen, hur tar man nästa steg?
– Var öppen och nyfiken, visa intresse och ta kontakt med andra tjejer från branschen – vi är många! Det finns flera intressanta nätverk för kvinnor, till exempel Näta, Byggnads nätverk för kvinnliga byggnadsarbetare, och Sveriges Byggindustrier och Nordbygg som anordnar nätverksträffar för kvinnor på årlig basis. Prata med andra, lär av andras erfarenheter men framförallt – våga ta steget. Du kommer inte att ångra dig!