Gamla enskede som område

Gamla enskede

Idylliska Gamla Enskede är känt för sina slingrande gator och gamla hus från tidigt 1900-tal. Det är ett attraktivt bostadsområde med närhet till såväl stadens puls som Globen, Årstafältet och Hammarbybacken  – och mycket mer. 

Här kan du strosa runt bland fantastiska grönområden, lekparker och mysiga trädgårdar – alltid ett stenkast från mycket goda kommunikationer och trevliga restauranger. 

Gamla Enskede har blivit ett drömområde för många att bo i – och nu kan drömmen bli din verklighet. I denna idyll, invid Sockenvägen, planerar vi att bygga charmiga parhus och flerbostadshus som tillför något extra till området. 

Läs mer om vårt bostadsprojekt i Gamla Enskede här.

Gamla Enskedes historia

År 1904 köpte Stockholms stad Enskede gård med syfte att bygga bostäder och industrier. Tre år senare bestämdes stadsplanen för det som idag är Gamla Enskede – ett område inspirerat av engelska trädgårdsstäder med slingrande gator, gamla hus och vackra trädgårdar. 

Likt Gamla Stan så är även Gamla Enskede en stadsdel som är sig lik efter drygt hundra år. Området har lyckats behålla sin karaktär i alla dessa år och består av många kulturhistoriskt skyddsmärkta byggnader.

Varför köpa bostad i Gamla Enskede?

För många är det en dröm att bo i Gamla Enskede. Det är ett lugnt och fridfullt område som passar såväl yngre som äldre – och som bjuder på allt från vackra hus och slingriga gator till fantastiska grönområden. Dessutom finns flera idylliska caféer och restauranger i området vilket gör området värt ett besök, även för de boende i närområdet.

Gamla Enskede ligger längs gröna linjen, inte långt från stan, något som bidragit till att området blivit oerhört attraktivt på bostadsmarknaden.

Kommunikation till och från Gamla Enskede

En av Gamla Enskedes styrkor är närheten till både grönområden och storstadspuls. 

Du tar dig till city på bara en kvart med gröna linjen från Sockenplan som ligger precis bredvid Åke Sundvalls nya projekt – eller Skogskyrkogården som också ligger intill området. 

Den stora utbyggnaden av tunnelbanan innebär fler linjer runt området, vilket gör att det på sikt kommer att bli både smidigare och snabbare att ta sig till och från Gamla Enskede. Dessutom tar du dig till populära Södermalm på knappt 20 minuter med cykel.

Upplev området runt Gamla Enskede

Gamla Enskede är området för dig som vill kombinera natur och vackra parker med närheten till stan. Här finns det gott om mysiga caféer att strosa till under söndagspromenaden på gamla, mysiga kullerstensgator. 

Bara några minuter bort ligger dessutom pulserande Slakthusområdet med ett stort utbud av mat, nöje och aktiviteter. 

Gamla Enskede är ett unikt område som passar hela familjen – eller dig som bara vill komma bort från stan en stund.

Mat och dryck

Matateljén
Nyöppnade Matateljén är en krog som håller vad den lovar. En välsmakande meny med vegetariska läckerheter där råvarorna står i centrum och stilren inredning. Medan du väntar på maten kan du dessutom avnjuta nybryggd öl från det närliggande bryggeriet Gamla Enskede Bryggeri.

För mer information: http://matateljen.se/

Gamla Enskede Matbod
Mitt i Gamla Enskedes villaidyll ligger kvarterskrogen Gamla Enskede Matbod. Här möts du av genuin, förstklassig service i ljusa och lantliga lokaler, bara ett stenkast från Sandsborgs tunnelbanestation.

Restaurangen erbjuder svenska smaker där råvarorna står i fokus, och under sommaren kan du ta en drink i utebaren på deras soliga uteservering.

För mer information: https://www.gamlaenskedematbod.se/

Gateau
Du behöver inte ta dig in till stan för att njuta av Gateaus utsökta bröd och bakverk. På Enskedevägen ligger nämligen bageriet som dagligen erbjuder färska, nybakade godsaker och surdegsbröd – och under somrarna njuter du allra bäst på den lilla uteserveringen.  

För mer information: https://www.gateau.se/butiker/enskede

Natur

Margaretaparken
Margaretaparken är Enskedes största park. Ett stort grönområde som erbjuder flera evenemang för de boende i området. Sedan 1983 sätter Enskedespelet upp regelbundna teaterföreställningar för både barn och vuxna, och under somrarna även arkteatern . Området passar även utmärkt för såväl picknick, lek med barnen eller för att ta det lugnt med en bok i handen.

Nöje och sevärdheter

Shoppingcentrum
Gamla Enskede må vara lugnt och skönt, men samtidigt inte långt från större shoppingstråk. För den som vill besöka ett större centrum finns både Kärrtorp centrum, Globen Shopping och Farsta Centrum i närheten.