Åke Sundvall lanserar skräddarsytt traineeprogram för studenter

Sommarjobb, utvald skara, egen mentor, familjär stämning och uppdrag vid sidan om studierna. Det är några av ingredienserna i Åke Sundvalls nylanserade traineeprogram som går av stapeln till våren. Cecilia Eriksson och Niklas Svidén är hjärnorna bakom och berättar om ambitionerna med programmet – och varför det behövs.

Publicerad: 9 February, 2022

Åke Sundvall startar 2022, efter 80 år i branschen, ett skräddarsytt traineeprogram som riktar sig mot studenter inom byggrelaterade utbildningar, med målet att fånga upp de bästa talangerna och forma framtidens byggbransch.

­– Det långsiktiga målet är att vara med och bygga en sund byggbransch. Vi vill driva förändring för en jämställd bransch med omtanke i fokus, och för att lyckas behöver vi vara med och utbilda branschen och forma framtidens ledare. Men ambitionen är också att tidigt fånga upp talanger, ge dem bra verktyg och handledning för att lära och utvecklas, så att de när programmet är slut känner sig väl förberedda och vet vad de vill jobba med efter examen, säger Cecilia Eriksson, kommunikationschef på Åke Sundvall.

Traineeprogrammet tar in 2–3 studenter per år, och välkomnar kandidater redan från andra året på utbildningen. Deltagarna är garanterade sommarjobb och arbete vid sidan av studierna under terminstid.

– Att traineeprogrammet börjar så pass tidigt i utbildningen är ovanligt. Det som också skiljer sig från andra traineeprogram är att vi kommer att hålla det väldigt familjärt med en mindre skara deltagare. Programmet skräddarsys efter varje kandidats specifika intressen och karriärsmål, och ger en god inblick i hela verksamheten. Sommarjobb på byggen med möjlighet att omsätta teori till praktik, och kontorsjobb under terminen med chans att lära sig om allt från projektutveckling till verksamhetsutveckling. Det blir en bra brygga mellan båda världarna, berättar Niklas Svidén, verksamhetsutvecklingschef på Åke Sundvall.

Studenterna i traineeprogrammet kommer att betraktas som anställda hos Åke Sundvall och inbjuds att delta på alla företagets aktiviteter – från kvartalsmöten och utbildningar till sommarfester, berättar Cecilia Eriksson.

– Vi vill att våra trainees ska känna sig som en i gänget, uppleva vår kultur och verkligen få en känsla av hur det är att jobba på Åke Sundvall. Förutom att vi tillgodoser dator, telefon och passerkort till byggen får de ta del av vår ledarskapsutbildning, kvartalsmöten och våra gemensamma aktiviteter.

Tre säsonger med sommarjobb, kompletterande terminsjobb och delaktighet i alla delar av verksamheten bygger upp en ovärderlig erfarenhet som gör studenterna väl förberedda inför yrkeslivet, menar Niklas Svidén.

– Under somrarna får våra trainees verkligen vara med där det händer – ute på byggena med stålhätta och bygghjälm. Det handlar inte om att titta på, utan det är direkt in i riktiga arbetsuppgifter. Med aktiv handledning från platsledningen kommer de växa in i rollen mer och mer för varje sommar, för att till slut vara ganska självgående på ett bygge. När de tar examen har de mycket erfarenhet och kan direkt gå in som arbetsledare eller entreprenadingenjör – och efter några års erfarenhet vidare till andra roller beroende på utbildning och inriktning.

Mentorskap är en viktig del av traineeprogrammet, och på sikt är tanken att de trainees som varit med länge ska kunna bidra med sin kunskap till nya deltagare och vara en del i utvecklingen av programmet.

– Jag och Niklas finns alltid tillgängliga som stöd och bollplank genom hela programmet, men vi förväntar oss input från deltagarna om hur programmet kan utvecklas. Det är ändå studenterna själva som bäst vet hur de vill komplettera sin universitetsutbildning, säger Cecilia Eriksson och fortsätter:

– Vi uppmuntrar att hitta en mentor ute i verksamheten, för det finns stora möjligheter att vidga sitt nätverk hos oss. Målet är att alla ska ha en egen mentor i någon av de man jobbar närmast med, till exempel en platschef, men också att mentorskap kan ske mellan trainees. Vi hjälper förstås till att matcha personer med varandra om det behövs.

Slutligen, vad får ni ut av det här – och varför ska studenter söka?

– Som student är det här en unik möjlighet att bygga ett nätverk tidigt i karriären. Både att knyta kontakter i Åke Sundvalls nätverk men också ta del av det utvidgade nätverket med andra trainees. Man får en otroligt bra grund att stå på inför att man ska ut i arbetslivet, och en chans att testa oss som arbetsgivare under tre år. Vi får förhoppningsvis in bra personer som vill fortsätta jobba hos oss och i förlängningen möjlighet att bidra till en sund byggbransch, avslutar Niklas Svidén.

 

 

 

 

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.