Huset Telkes – med innovation i fokus

Med inspiration från solenergins drottning tar huset Telkes plats i Verket med sitt stora karaktäristiska tak krönt med solpaneler. Här bor du i ett innovativt hus med hållbar energiförsörjning och bekväma, stilsäkra bostäder.

Publicerad: 25 October, 2021

Mária Telkes

Huset Telkes har fått sitt namn efter Mária Telkes, eller ”Sun Queen” som hon kallades – en pionjär inom utvecklingen av solcellsteknologi. Hon lyckades att praktiskt tillämpa solenergi för att bland annat skapa solcellsdrivna hus. Mária Telkes tänjde gränserna och revolutionerade sättet man såg på solenergins enorma potential – och tack vare henne kan vi idag använda tekniken i stor skala i Verket.

Telkes består av 50 lägenheter, varav hälften har balkong och hälften har stora fönsterpartier ända ner till golv. Bostäderna på de översta två våningarna har takkupor – en vacker arkitektonisk detalj som sätter prägel såväl interiört som exteriört.

Huset Telkes

– 50 lägenheter, varierande mellan 1–4 rum och kök

– 14 lägenheter med takkupa

– Lamellhus med stort tak

– Hållbar energiproduktion med solpaneler

Om Mária Telkes

Mária Telkes (1900–1995) eller ”Sun Queen” var en ungersk-amerikansk biofysiker, forskare och uppfinnare. Hon var en pionjär inom utvecklingen av solcellsteknologi och var först med allt från soldrivna vattenreningssystem till solcellsdrivna hus och ugnar. Mellan 1961 och 1963 jobbade hon med Nasas Apollo-projekt och utvecklade material som skulle klara de extrema temperaturerna i yttre rymden.

Nyfiken på Verket i Rosendal, Uppsala? Läs mer och anmäl intresse

Relaterad läsning:

Huset Einar

Huset Tillie

Huset Gro

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.