Verkets egna cykeldrottning

Länge leve cykeln! Med inspiration från en av världens första kvinnliga tävlingscyklister utmärker sig huset Tillie med sina stora ytor dedikerade för cykellivet. Här är det lätt att leva hållbart och bekvämt – och välja cykeln framför bilen.

Publicerad: 27 October, 2021
Tillie i Verket

Matilda ”Tillie” Andersson

Välkommen till Tillie i Verket! Namnet är en eloge till Matilda ”Tillie” Andersson, en svensk-amerikansk tävlingscyklist som emigrerade till USA och mot alla odds blev en av världens bästa cyklister. Hon utmanade sin tids könsroller och öppnade med sitt livsverk upp dörrarna för andra kvinnor efter henne.

Huset Tillie befäster cykelns viktiga roll i Verket. Här kan man parkera sin cykel i ett angränsande cykelhus med plats för drygt 200 cyklar. Det finns även möjlighet att ställa sin cykel utomhus där det finns ytterligare 75 cykelparkeringar.

Tillie består av 33 ljusa och välplanerade lägenheter med karaktäristiska blomlådor som ger huset ett klassiskt sydländskt uttryck. De lägenheter som vetter mot söder har generösa balkonger, och bostäderna högst upp får vackra takkupor med fin utsikt över den lummiga gården och närområdet. I Tillie finns också kvarterets miljörum med all utrustning du behöver för att sortera och hantera avfall och återvinningsmaterial.

Huset Tillie

– Punkthus med angränsande cykelhus

– 33 lägenheter, varierande mellan 1–4 rum och kök

– 7 lägenheter med takkupa

– 75 cykelparkeringar utomhus

– Miljörum

Om Matilda ”Tillie” Andersson

Matilda Andersson (1875–1965) emigrerade från Skåne till Chicago där hon började jobba som sömmerska. Efter att ha sett en cyklist susa förbi utanför fönstret föddes en dröm om att lära sig cykla. Cykling var i slutet av 1800-talet en aktivitet enbart avsedd för män, men ”Tillie” vägrade hindras av det. Hon sparade ihop till en cykel, sydde sina egna cykelkläder (kortbyxor och strumpor på en kvinna var i det närmaste skandal) började träna intensivt och startade sin karriär som tävlingscyklist. Hon deltog i 130 tävlingar varav hon vann 123, och under åren 1897–1902 blev hon utsedd till världens bästa kvinnliga cyklist. Hennes smeknamn blev ”Tillie – The Terrible Swede”.

Nyfiken på Verket i Rosendal, Uppsala? Läs mer och anmäl intresse

Relaterad läsning:

Huset Einar

Huset Telkes

Huset Gro

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.