Kvarteret Atlas – Ett lummigt kvarter med både stadsliv och grönska

Från rymliga ettor till stadsradhus i etage. I det nya kvarteret Atlas, i hjärtat av Barkarbystaden, har man nära till både trevliga torgstråk och vackra naturområden. Morten Johansson, ansvarig arkitekt från DinellJohansson, berättar om det nya kvarteret som binds samman av en stor och lummig innergård.

Publicerad: 26 April, 2024
DinellJohansson - Kvarteret Atlas

Kalle Dinell och Morten Johansson från arkitektbyrån DinellJohansson.

I Järfälla väster om Stockholm, där flygfältet tidigare låg, växer nya Barkarbystaden fram. Åke Sundvall har byggt flera kvarter i det spännande framtidsområdet, och på en central plats i den nya stadsdelen står snart ett nytt kvarter klart. Förutom bostäder, där de första hyresgästerna flyttar in under våren 2024, rymmer Atlas exempelvis en stor matbutik, apotek, restauranger och annan närservice. För de boende är det därför inte många steg till det mesta man kan behöva i vardagen.

– Det är en fin och tät kvartersstad som för tankarna till Paris. Precis som i Haussmans stadsbyggnad är kvarteren här spetsiga och triangulära, och att diagonalerna strålar ut från olika platser på det här sättet ger ett trevligt och varierat intryck. Det ger också fler mötesplatser och kortare avstånd till restauranger, caféer och butiker i gatuplan, säger Morten Johansson, ansvarig arkitekt.

Varierat kvarter med centralt läge

Atlas består av drygt 300 bostäder – både lägenheter och stadsradhus. Kvarteret har ett centralt läge vid Sveatorget och Barkarbystadens nya tunnelbana som öppnar 2027. Här finns stadspuls, samtidigt som naturen är nära med Västra Järvafältets naturreservat alldeles intill.

– Det är ett coolt och stort kvarter som erbjuder variation. Bostäderna är av olika karaktär och består av allt från välplanerade ettor till rymliga femrummare. Det
finns även några unika stadsradhus, som i det här fallet är fina etagelägenheter med egen ingång.

Generöst ljusinsläpp och lummig innergård

Det nya kvarteret består av fyra hus med Svanenmärkta bostäder. Fasaderna, som är i vitputs och betong, är till stor del klädda med balkonger som löper längs långsidorna.

– Det som framför allt karaktäriserar de här bostäderna är det rika ljusinsläppet – lägenheterna har generösa balkonger och ovanligt stora fönster där fönsterglaset och altandörren går ända upp till tak.

Husen binds samman av en stor innergård, en rofylld oas som de boende i Atlas kan utnyttja.

– Det är en stor innergård med parkkänsla som faktiskt är ganska unik. Det handlar inte om bara om en gräsmatta, utan en riktigt lummig gård. En levande bit natur utanför husen som ska ge en bra förutsättning för grönska i stadsmiljö, berättar Morten Johansson och fortsätter:

– Innergården är placerad en trappa upp i husen, vilket gör att det kommer in ljus uppifrån i entrén och att man får en känsla av rymd när man kommer in genom porten. Alla hus har ståtliga entréer med högt i tak, vilket är ganska ovanligt för nybyggnationer.

Företagslokaler och kontorsplatser

Förutom bostäder rymmer kvarteret också butiker, restauranger och kontorslokaler.

– Det finns en mångfald som också väver in samhällsservice. Och med det centrala läget och närheten till nya tunnelbanan så är det en attraktiv adress även för företag och arbetsplatser.

Åke Sundvall började förmedla hyreskontrakt för bostäderna under hösten 2023, och under våren 2024 fortsätter vi att släppa fler förstahandskontrakt. Av de kommersiella lokalerna finns det ännu ett fåtal lediga lokaler kvar för uthyrning.

Här kan du läsa mer om hur du kan bo och verka i Atlas.

Skribent: Linda Fritiofsson

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.