Studenter som somnat i duschen och spjutspetsarkitektur med glas från golv till tak. För Ulrika Lindencrona, projektchef på Åke Sundvall, är Tensta Torn och Knäckepilen i Uppsala två extra minnesvärda projekt. Nu ser hon fram emot att slutföra arbetet med ett nytt framväxande kvarter med återbruksfokus i Uppsalastadsdelen Norra Rosendal.
Ulrika Lindencrona, projektchef på Åke Sundvall
Varför är Tensta Torn så speciellt för dig?
– För mig är det inte bara en häftig byggnad, utan det är även ett projekt som har lärt mig otroligt mycket. Dels var det första gången vi byggde studentbostäder, dels är det en väldigt hög byggnad; 18 våningar med 243 bostäder på en yta inte mycket större än en villatomt. Det var ett projekt jag jobbade väldigt intensivt med under en period och som jag utvecklade många känslor till – det blev min lilla bebis! Dessutom lärde jag känna många inspirerande människor som har delat med sig av sin kunskap och erfarenhet. Det är glädjande att se hur väl huset har landat i stadsdelen och att de som bor där verkar trivas så bra.
Något extra starkt minne från arbetet med projektet?
– Jag har haft många roliga och tankeväckande samtal om så skilda saker som finska hotellbadrum, hur studenter fungerar (och inte fungerar) som hyresgäster, intelligenta låssystem och brandsäkerhet i höga hus. Men det som fastnade mest var nog ändå när jag på en utbildning om studentbostadsförvaltning fick höra om problemet med studenter som somnar i duschen och orsakar vattenskador. Hur vanligt kan det vara minns jag att jag tänkte – men det visade sig vara mycket vanligare än man tror. Därför valde vi att sätta in dubbla golvbrunnar i studentlägenheterna i Tensta Torn för att vara på den säkra sidan!
Här kan du läsa mer om Tensta Torn
Du har även jobbat med Knäckepilen – vad tar du med dig från det projektet?
– Det som var särskilt spännande med Knäckepilen var glasspetsen – huset har en speciell arkitektur som verkligen sticker ut och drar blickarna till sig. Det var roligt att få vara med och bygga ett hus med fönster från golv till tak. Dessutom har huset ett väldigt fint läge med en vacker park på ena sidan och den mysiga gården på den andra – och en stor, fantastiskt fin takterrass som vi utformade tillsammans med IKEA.
Det händer mycket i Uppsala – berätta om ert kommande projekt i Norra Rosendal!
– Vi bygger ett kvarter med 159 lägenheter fördelade på fyra byggnader i Norra Rosendal, cirka två kilometer centrala Uppsala. Här finns ett stort fokus på ekologisk och social hållbarhet, där man förutom ett Svanenmärkt boende får tillgång till en gemensam lokal dedikerad till återbruk, fri att forma som man vill – kanske cykelverkstad, syateljé eller något helt annat som de boende vill ha. Det känns superkul! Dessutom har vi lagt mycket energi på att skapa en grönskande innergård som är anpassad för att både små och stora sällskap ska kunna samlas samtidigt – men där man också ska kunna hitta sin egen plats för sig själv. Här finns grillmöjligheter och pergola samt möjlighet till egen odling på gården. Just att vi lagt så mycket fokus på att skapa en ambitiös utemiljö utformad för social hållbarhet är ganska unikt.
Hur skulle du beskriva arkitekturen?
– Vi vann det här projektet i en markanvisningstävling tillsammans med Belatchew Arkitekter, men sedan har Kod Arkitekter tagit över och står för den slutliga gestaltningen. Området präglas av en klassisk flerbostadshustradition med vackra detaljer och väl avvägd skala. Husen i vårt kvarter smälter in fint i området och karaktäriseras av sin våningshöga sockel i tegel samt terrazzo, ljusa putsfasader och mörkbruna mansardtak och plåtdetaljer.
Och själva lägenheterna?
– Lägenheterna varierar mellan 1 till 4 rum och kök, med både små yteffektiva lägenheter, lite större bostäder och karaktärsfulla vindslägenheter. Det är generöst med fönster i alla lägenheter vilket gör att bostäderna upplevs som väldigt ljusa och luftiga – många har till och med fönster i två väderstreck.
Vad kännetecknar Norra Rosendal som område?
– Det finns en småskalighet som är väldigt trevlig. Området är uppbyggt på de gåendes villkor och inte bilarnas, vilket inbjuder till att cykla och promenera omkring. Vi bygger i den delen av Norra Rosendal som ligger närmast staden – med cykel tar man sig till centralstationen på tio minuter. Dessutom ligger Stadsskogen bara ett stenkast bort, så det är nära både stad och natur. Hela Rosendal är ett nytt område som håller på att växa fram, men kring vårt kvarter är mycket redan etablerat. Här finns allt från mataffärer till service och förskolor, och en ny skola håller på att byggas. Mycket av infrastrukturen finns redan på plats vilket jag tror många kommer att uppskatta.