Upptäck huset Einar i Verket

Med inspiration från en av våra mest originella återbrukskonstnärer bjuder huset Einar i Verket på en gemensam aktivitetslokal med återbruk i fokus. Här är det lätt att leva hållbart och bekvämt – och få utlopp för sin kreativitet.

Publicerad: 19 October, 2021

Konstnären Einar Schelén

I norra delen av Uppsalas nya innovativa stadsdel Rosendal växer Verket fram. 159 Svanenmärkta bostäder fördelade på fyra hus – Tillie, Einar, Gro och Telkes.

Huset Einar har fått sitt namn efter konstnären Einar Schelén. Han skapade med återbruk långt innan ordet ens var uppfunnet och byggde upp ett unikt konstnärskap, trots att hans samtid aldrig förstod honom. Han gick sin egen väg, tänjde gränser och kunde göra konst av det mesta. Ett kreativt snille före sin tid.

I huset Einar är det aldrig långt till skapande. I den gemensamma aktivitetslokalen på bottenvåningen är det bara kreativiteten som sätter gränserna. Genom ett samarbete med IKEA är planen att inreda lokalen med återvunnet material, och där platsen ska kunna omvandlas för olika ändamål, till exempel workshops, fester och skaparkvällar – allt beroende på vad de boende i Verket vill fylla utrymmet med.

Einar sticker ut i kvarteret Verket genom sin placering på tvären, med ett litet torg mot gaturummet som inbjuder till liv och rörelse. Huset består av 42 lägenheter, där hälften av lägenheterna har balkong och hälften stora fönsterpartier ända ner till golv. Bostäderna högst upp får vackra takkupor med fin utsikt över den lummiga gården och närområdet.

Huset Einar

– Lamellhus på tvären

– 42 lägenheter, varierande mellan 1–4 rum och kök

– 6 lägenheter med takkupa

– Gemensam aktivitetslokal

Om Einar Schelén

Einar Schelén (1900–1992) var en svensk målare och flitig återbrukare med ett gränslöst förhållningssätt till konst och hantverk. Han klippte plasttrasor för att få lyster i vävarna, målade vändbara tavlor på frigolit, skapade med metallskrot och tog till vara på allt han kom över. Men han var långt före sin tid och hans kreativa kaos och traditionsbefriade konst uppskattades aldrig av hans samtid. Idag kan vi dock se att modern återbrukskonst är starkt influerad av Einar Scheléns frisinnade blandning av material, stilar och färger.

Nyfiken på Verket i Rosendal, Uppsala? Läs mer och anmäl intresse

Relaterad läsning:

Huset Telkes

Huset Tillie

Huset Gro

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.