Ett avancerat hus med klassiska Manhattan-mått. Så beskriver Ola Andersson från Arfwedson Andersson Arkitekter projektet Granithusen – innerstadens första stadsvillor med friköpt tomt sedan 90 år tillbaka.
Ola Andersson, grundare och delägare på Arfwedson Andersson Arkitekter
I hjärtat av Norra Djurgårdsstaden växer Granithusen fram, ett parhus med två enfamiljsbostäder på tre våningar med källare, takterrass och uteplats, balkong till varje rum och fönster från golv till tak samt en specialritad snickeriinredning och svindlande tolv meter i takhöjd.
– Det är ett avancerat hus med klassiska Manhattan-mått uppbyggt kring en privat ljusgård som saknar motstycke i svensk bostadsarkitektur. Lite av en Formel 1-bil där vi har jobbat mot en imaginär målgrupp där byggherren föreställde sig att Daniel Craig skulle bo i det ena huset och Lisbeth Salander i det andra. Utan att överdriva är det ett riktigt coolt hus, säger Ola Andersson, grundare och delägare på Arfwedson Andersson Arkitekter.
Friköpt tomt unikt i innerstaden
I Granithusen är varje detalj skräddarsydd – men Ola Andersson lyfter ändå fram något annat som den viktigaste kvaliteten.
– Det är två nybyggda enbostadshus med friköpt tomt som ligger mitt i staden – några sådana har inte byggts i Stockholm sedan 1929. Man äger sitt eget hus och sin tomt, det är otroligt unikt i innerstaden. Att bo i Granithusen blir ett sätt att både kunna vara privat i ett rymligt hem med utsikt över Husarviken och ekarna i kungliga Nationalstadsparken – och samtidigt befinna sig mitt i staden.
Fascinerade av Manhattan
Åke Sundvall och Arfwedson Andersson Arkitekter kom i kontakt med varandra i samband med att båda fått utmärkelsen ”Årets Stockholmsbyggnad”, Åke Sundvall för kvarteret Barnmorskan i Enskede och Ola Andersson för kvarteret Mursmäckan i Kärrtorp. Ett gemensamt intresse för Manhattans typiska bebyggelse gjorde att det sa klick och arbetet med nyproduktion i Norra Djurgårdsstaden inleddes.
– Jag och Johan Lins på Åke Sundvall var båda fascinerade av Manhattan och dess smala, djupa hus med väldigt uppglasade fasader. Går man omkring i West Village har många hus och tomter exakt de mått som Granithusen har, så där hämtade vi mycket inspiration. Det har varit en utmaning att förhålla sig till tomtens speciella form på 8 meter x 25 meter, men vi gillar när man inte kan göra som vanligt. I det här fallet handlar det om att tänka innanför boxen, och med Åke Sundvalls unika byggmästarkunskaper och engagemang lyckades vi skapa något utöver det vanliga – alla kategorier.
Vad vill ni framkalla för känslor med Granithusen?
– Utifrån ska man känna att det är ett hus som står i staden, även om det är mindre så försvarar det sin plats bland de andra husen. Vi har valt två olika färger på graniten så att de som köper ska känna ”det här är mitt hus”. Man ska bli slagen med häpnad när man kommer in och ser den överglasade gården med tolv meter i takhöjd och ett flödande ljus. Fast det ska vara praktiskt också. Med fyra sovrum kan en familj på fem personer bo minst lika bekvämt här som i vilken annan villa som helst – och lite mer bekvämt därtill!