Marketenteriet på Rindö snart till salu

Mitt i det strama, ordnade regementsområdet ett stenkast från Rindö hamn sticker Marketenteriet ut som en varmt lysande lanterna. En vacker, kulturminnesmärkt timmerbyggnad med ett nationalromantiskt formspråk som vi med varsam hand förvandlar från militär matsal till tio helt unika bostadsrätter. Den 29 augusti kommer de att visas för att därefter säljas till högstbjudande.

Publicerad: 2 July, 2020

På Rindö är det lätt att känna historiens vingslag. Överallt syns spår efter Vaxholms Kustartilleriregemente med sina anrika kasernbyggnader som påminner om tiden då Rindö utgjorde en viktig försvarspunkt för Stockholm. En av dem är Marketenteriet som uppfördes år 1909 efter ritningar av arkitekten Erik Josephson. Dess ursprungliga funktion var mäss för underofficerare och manskap vilket innebar att matsalarna var de centrala rummen i byggnaden. Genom åren har otal värnpliktiga och officerare ätit, dansat och firat högtider i husets salar och salonger. När vi nu tillsammans med Vasallen restaurerar och bygger om Marketenteriet till bostäder gör vi det med både respekt och ödmjukhet inför uppgiften. Med varsam hand återskapar vi huset till dess forna glans och tillför samtida finkänsliga tillägg för att skapa tio unika lägenheter, varav flera med egen ingång, uteplats och balkong med utsikt över havet.

En utmaning att omvandla

Att lyckas omvandla en hundra år gammal byggnad från militärt till civilt bruk, från nytto- och rekreationssyfte till bostadsfunktion, har varit en spännande och stundtals krävande uppgift. Ett extraordinärt samarbete mellan byggherre, arkitekter, antikvarier, konstruktörer, hantverkare och många fler har krävts för att ta detta projekt i mål. Alla inblandade har behövt ha största möjliga fokus och engagemang för att hålla balansen i fråga om att inte förvanska en kulturminnesmärkt byggnad – och
samtidigt kunna göra de förändringar och tillägg som krävs för att uppfylla vår tids bostadsstandard.

Arbetet med att återställa huset till sin ursprungliga karaktär har handlat mycket om detektivarbete. Vi har grävt i arkiv efter gamla fotografier och originalritningar, rivit bort lager efter lager på jakt efter svunna tiders tapeter, skrapat fram färgrester och hittat spår efter de tjusiga salongernas och samlingssalarnas storhetstid. Pärlspont i lindblomsgrönt, mörkt ådringsmålade halvfranska spegeldörrar, järnoxidröda och mörkgröna fasaddetaljer i trä, dramatiskt mörka, storblommiga tapeter mot eleganta bröstlister och snidade träpelare som likt trädkronor bär manskapsmässens tak berättar om tiden kring sekelskiftet och den svenska nationalromantikens grundideal.

I augusti säljs pärlorna

Den 29 augusti kommer de tio lägenheterna i Marketenteriet att visas upp för allmänheten och därefter bjudas ut till försäljning till högstbjudande. Varje lägenhet har sina unika detaljer från svunna tider därav har också lägenheterna fått namn från dess placering i huset och vad just denna plats syftade till. Lägenheterna varierar från mindre tvåor till stora spatiösa fyror. Rindö Hamn ligger ett stenkast bort och är den naturliga samlingsplatsen på ön. Här är det liv och rörelse året om med restauranger, bryggeri och ostmakeri.  Möjligheten till båtplats i hamnen finns då några platser är vikta till köpare i Marketenteriet. Läs mer om hur du anmäler dig till visningen här.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.