Grundläggande kvaliteter som aldrig går ur tiden

Ett urbant boende med småstaden som förebild där det enkla livet kan frodas. Bertil Molin på ÅWL Arkitekter berättar om Brf Smeden – ett praktiskt boende med människan i fokus där enkelheten går som en röd tråd, utan att inkräkta på arkitektoniska nyanser och gedigna kvaliteter.

Publicerad: 6 March, 2020

Bertil Molin, ÅWL Arkitekter

Brf Smeden ligger i hjärtat av Åby ängar, en modern stadsdel med det småskaliga samhällets alla fördelar inom räckhåll. De 64 lägenheterna varierar från 1–3 rum och kök, med antingen balkong eller uteplats. Gedigna materialval, fint ljusinsläpp och en sober enkelhet är kvaliteter som sticker ut, säger Bertil Molin, ansvarig arkitekt på ÅWL Arkitekter.

– Vi har satsat på tidlösa material som åldras med värdighet. Det ska vara snyggt, propert och funktionellt, men aldrig pråligt. Det ska kännas modernt men inte kallt. Vi har utformat lägenheterna så att ljuset utnyttjas maximalt och tagit hand om varje kvadratmeter för att nyttja ytorna på bästa sätt. Allt detta är grundläggande kvaliteter som aldrig går ur tiden.

Att skapa en bebyggelse rik på variation i typ, höjd, form och stil har varit ett övergripande koncept från kommunens sida som Åke Sundvall tillsammans med Bertil Molin och Johan Nylind på ÅWL Arkitekter tagit fasta på. Kvarteret ska kännas småskaligt samtidigt som det ska finnas en stabilitet i gestaltningen, vilket har gjort att huset har fått en tydlighet mot gatan och en mjukare framtoning in mot gården. Kontraster som ger ett spännande intryck.

– Husen i området varierar från fem våningar ner till radhusstorlek med bara två våningar, vilket skapar ett trivsamt, dynamiskt bostadsområde som på ett fint sätt svarar upp till visionen att få fram en variation i form och stil. Dessutom är det en lagom stor gård med en lagom mängd lägenheter – en viktig aspekt när det gäller att skapa goda förutsättningar för gemenskap och samhörighet grannar emellan.

Det ska vara lätt att mötas. I Brf Smeden finns en grönskande, inbäddad gård i söderläge med en liten pergola, boulebana och platser för odling. Naturliga mötesplatser i en varm, trygg miljö som skapar en känsla av småstad och hemtrevnad.

– För mig karakteriseras huset och gården av värme och trygghet. Den ganska intima, lummiga gården tillsammans med husets varma färgskala som går i rostrött och gulbeige, med en sockel av varmförzinkad plåt, ger kvarteret en behaglig karaktär. Samtidigt har vi inte velat att det gemytliga ska ta över helt, utan att det ska kontrasteras med en modern framtoning och en framåtblickande arkitektur.

Att lätt kunna mötas och att vara nära service och allt man behöver i vardagen är en självklarhet. Brf Smeden har noga planerats utifrån funktionalitet med målet att skapa ett problemfritt boende, såväl när det gäller tillgänglighet som läge.

– Härifrån är det en kort promenad till centrum och Roslagsbanan. Husets trädgård nås smidigt från alla lägenheter, och från varje våningsplan kan man ta hissen direkt ner till fastighetens garage. Dessutom har varje lägenhet ett förråd i källaren som även det nås enkelt med hiss. Gillar man att pyssla och utöva sina hobbys behöver man inte röra sig långt – ett gemensamt aktivitetsrum i huset gör det enkelt att hålla sig sysselsatt. Ett optimalt boende där det är lätt att trivas, helt enkelt!

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.