Köpt din första lägenhet? Här är checklistan inför flytten

Att för första gången flytta till en helt egen bostad är en milstolpe i livet och för med sig en härlig känsla av frihet – men också ansvar. För att underlätta flytten har vi skapat en checklista med viktiga saker att tänka på inför den stora dagen.

Publicerad: 7 August, 2019

1. Gör en budget

Kalkyler må verka tråkigt men hjälper till att skapa en tydlig bild över inkomster och utgifter så att du enklare kan få en uppfattning om hur mycket pengar du har råd att lägga på olika saker när du har betalat allt det nödvändiga ­– och om det finns någonstans där du kan spara in.

2. Teckna en hemförsäkring

För en liten summa pengar i månaden får du ett väldigt stort skydd ifall du skulle råka ut för inbrott eller att någon av dina saker går sönder ­– eller om du skulle råka förstöra något som tillhör någon annan. Dessutom skyddar hemförsäkringen normalt sett även på resan.

3. Fixa ett elavtal

Se till att välja ett elavtal som passar just dig och dina förutsättningar. Det är alltid en god idé att göra ett aktivt val – gör du inte det så väljer din nätleverantör ett åt dig, vilket ofta inte är särskilt fördelaktigt för dig som konsument.

4. Glöm inte uppkopplingen

För att slippa stå utan internetuppkoppling när du flyttar in är det värt att redan i förväg kolla upp vilken leverantör som känns bäst – och teckna ett avtal. Innan du bestämmer dig, tänk på att denna typ av abonnemang ofta har en viss bindningstid och du måste betala en fast summa pengar varje månad tills bindningstiden går ut.

 5. Anmäl flytt och eftersändning

När du flyttar måste du göra en flyttanmälan hos Skatteverket så att du blir folkbokförd på din nya adress. På så vis ser du till att din post kommer till rätt ställe, att myndigheter har koll på din adress och att du får rätt skattesats. Försäkra dig om att inte missa viktiga brev eller fakturor – eftersänd din post via adressandring.se.

 

Relaterad läsning:

Ny bostad? Flyttpacka smartare i 8 steg

Hänga tavlor i nyproduktion – så gör du

Inredarens sju tips som gör hemmet mer inbott

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.