Du behöver inte en stor trädgård eller överdrivet gröna fingrar för att odla grönsaker. Balkongen erbjuder en ombonad, skyddad miljö som lämpar sig perfekt för odling av många ätbara läckerheter. Vi tipsar om nio lättodlade grönsaker att njuta av i sommar.
Odla tomat på balkongen
Tänk dig doften av solvarma tomater, en verklig lyx att kunna skörda direkt från planta till bord. Om du dessutom har turen att ha en balkong som badar i sol, eller kanske till och med en inglasad variant, så ligger förutsättningarna rätt för att odla dina egna solmogna tomater. Perfekt för balkongodling är valet av busktomater, ampeltomater eller körsbärstomater, eftersom de inte blir lika höga och sköra som de traditionella tomatvarianterna.
En tidig förkultivering på fönsterbrädan under våren är att rekommendera, så att plantorna hinner utvecklas och bära frukt innan höstens intåg.
Tomaterna kräver konstant uppmärksamhet, särskilt när det gäller vattning. Du märker lätt om plantan törstar då den börjar hänga. För att undvika uttorkning är det klokt att plantera dem i rejäla krukor. Ett tips är att alltid ha fyllda vattenkannor redo med ljummet vatten, eftersom tomater inte föredrar iskallt kranvatten.
Sockerärtor enkelt att odla
Ärtor är tacksamt att odla eftersom de ger en snabb skörd och växer bra oavsett vilken sorts jord du använder. Sockerärter kräver ingenting särskilt för att må bra, förutom vatten och lite extra näring någon gång då de börjat växa till sig. Det enda du behöver tänka på att stötta upp plantan med en pinne eller liknande som den kan klättra på. Ärtor måste skördas hela tiden för att fortsätta bilda nya blommor, vilka i sin tur ger fler ärtor. Ju mer du skördar, desto mer får du helt enkelt!
Odla sallad i kruka
Att ha tillgång till härlig egenodlad sallad kräver varken några större insatser eller utrymmen som trädgårdsland eller pallkrage. Krukor fungerar alldeles utmärkt för såväl rucola som plocksallat och även för flera andra salladssorter. Det blir även enkelt att flytta salladen och ställa den vindskyddat och i halvskugga de allra hetaste sommardagarna. Att blanda olika färgglada sallatsorter är inte bara vackert för ögat, det är också ljuvligt för smaklökarna med pinfärska bladgrönsaker till måltiderna sommaren igenom. Du kan nämligen få din egenodlade sallad att växa upp om och om igen i samma kruka, hela sommaren.
De flesta sallatssorter föredrar lite svalare temperaturer och halvskugga. Ett tips är att köpa en påse med blandade frön för att kunna skörda sallat i regnbågens alla färger. Många sallatssorter går lätt i blom, därför är det bättre att skörda tidigt och så i omgångar. Se till att sallaten inte torkar ut – då kan den bli besk.
Morötter i kruka
Lyxen med späda, söta morötter att bara dra upp ur jorden och äta som snacks eller använda i all slags matlagning! Inget slår smaken av egenodlade morötter – dessutom är det lättodlat. Morötter som odlas i kruka kan ge fin skörd och är särskilt tacksamt för dig som odlar på balkong eller väldigt små utrymmen. Välj en sort som lämpar sig för just krukodling – exempelvis små runda eller korta och cylinderformade morötter. Krukan ska vara cirka 40 centimeter djup. Använd en grönsaksjord och sätt fröna med cirka fem centimeters mellanrum och en centimeters djup. Vattna och lägg gärna en skyddsväv över krukan till en början.
Chili idealisk för balkongen
Med kärlek, vatten och näring är det lätt att lyckas med chili. Den heta frukten trivs i varma och skyddade lägen och är därför idealisk att odla på balkongen i kruka som är lätt att flytta in och ut. Det finns många sorter att välja på och varierar i både styrka och färg – välj efter smak och utseende. Chili är nämligen inte bara god, utan även fin att dekorera balkongen med. Redan i januari bör man börja förså inomhus, men misströsta inte om du inte hunnit med. Chili- och paprikaplantor finns att köpa i trädgårdsbutikerna.
Kryddväxter tar liten plats
Kryddväxter som mynta, timjan och rosmarin tar lite plats och kan enkelt köpas färdiga. Plantera i mellanstora krukor så att de har utrymme att växa och inte torkar ut lika snabbt. Timjan, oregano och rosmarin är tåliga och trivs när det är varmt. Basilika kräver lite extra vattning och skugga, medan mynta blomstrar under de flesta omständigheter.
Odla slingerkrasse
Slingerkrasse är en vacker och snabbväxande blomma som också är ätbar. Låt den få klättra upp längs en spaljé eller använd som marktäckare för en romantisk inramning av din balkongodling! Du kan också odla den i en balkonglåda eller en ampel och låta den hänga ner. Slingerkrasse trivs bäst i soligt läge och vill inte ha för mycket näring.
Rädisor i kruka
Rädisor är riktigt tacksamt att odla på balkongen. De växer snabbt och kan ge skörd redan innan sommaren. Så i omgångar för att kunna skörda rädisor hela säsongen. De passar också utmärkt att blanda med morötter eller annan långsamväxande rotsak i odlingslådor. I takt med att du skördar rädisorna ges mer plats för morötterna att växa till sig.
Odla zucchini på balkongen
Zucchini är en tacksam grönsak att odla då den ofta ger stor skörd. Squashplantor blir stora och behöver mycket utrymme för sina rotsystem. Förkultivera inomhus på fönsterbrädan och plantera gradvis om till större krukor. När det är dags att plantera ut på balkongen trivs de bäst i odlingslådor eller i en stor säck av säckväv, som tillåter rötterna att leta sig neråt. Plantera bara en planta i varje låda/säck. Pollinera plantorna genom att samla upp pollen med en tops från hanblommorna som du sedan för över till honblomman.
Relaterad läsning:
Odla på balkongen – så kommer du igång
Så får du dina växter på uteplatsen att överleva semestern – 5 tips
Köpt lägenhet med balkong? Vi har tipsen för att göra den till ett mysigt uterum