7 steg till en välorganiserad garderob

En städad och genomtänkt garderob gör livet mycket enklare och mer harmoniskt. Vi listar sju bra knep för att organisera och inreda din garderob eller klädkammare.

Publicerad: 27 January, 2021

1. Rensa rejält hemma

Kanske är det dags att konfrontera alla högar? Finns det kläder och skor som du kan skänka bort eller sådant som är för slitet för att lagas, som bör slängas? Våga göra dig av med kläder som du inte använder. Prova plagget/skorna och var kritisk: kommer du inte att använda detta inom en månad (givet att det är rätt säsong) kan det vara dags att ta farväl för att frigöra plats och skapa en luftigare känsla i garderoben.

2. Kategorisera smart

En välplanerad garderob eller klädkammare skapar bra överblick och du slipper köpa nytt för att du inte hittar vad du söker. Ett tips är att organisera utifrån säsong – när sommarkläderna åker fram plockar du bort vinterkläderna och tvärtom. Att arrangera plagg från mörka till ljusa färger är en väldigt snygg och funktionell lösning. Du kan också göra det enklare att hitta rätt outfit genom att förvara kläderna så som du bär dem på kroppen.

3. Lys upp i garderoben!

Bra ljus i garderoben gör det enklare att få en överblick och hålla ordning – planera för detta redan när du inreder garderoben. Med bra belysning kan plaggen läggas tillbaka på rätt plats då du tydligt ser vad som finns inne i garderoben. En smart quick fix är att fästa en LED-list med dubbelhäftande tejp inne i garderoben. Du kan också anpassa belysningen på respektive hylla med hjälp av batteridrivna LED-spotar.

4. Förvara skor i lådor

Skor är en kategori där du verkligen kan stoppa undan säsongsbaserade par åt sidan och frigöra plats i garderoben. Att förvara skor i lådor gör att de både skyddas och tar mindre plats. Transparenta skolådor är toppen, då kan du stapla dessa på varandra men ändå se vad de innehåller. Det går också att använda vanliga kartonger med ett foto av skorna på framsidan. Ryms inte allt? Med snygga skolådor kan du få plats med mer förvaring ovanför garderoben, förutsatt att takhöjden räcker till förstås!

5. Planera din förvaring

Att tänka till och planera sin förvaring är väl investerad tid. En logisk struktur där var sak har sin plats gör att du snabbt och enkelt kan hitta det du söker – och du får tid och energi över för annat som är viktigt i livet. Införskaffa förvaringsprodukter som håller innehållet organiserat, uppdelat och lätt att komma åt.

6. Nyttja dolda ytor

I de flesta hem finns det dolda förvaringsytor. Genom att utnyttja ”döda” utrymmen ovanför och bakom dörrar, under sängen och ta till vara på hela takhöjden kan du trolla bort säsongsbundna skor och kläder, eller plagg med sentimentalt värde, med hjälp av smart och flexibel förvaring. Det skapar plats i garderoben åt sådant du använder till vardags.

7. Följ strukturen du skapat

När du har rensat, skaffat en bra och effektiv förvaringslösning och bestämt var de olika prylarna, skorna och accessoarerna ska förvaras har du skapat en struktur. Följ den ­– du kommer inte att ångra dig!

 

Relaterad läsning:

Rensa enligt KonMari-metoden

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.