5 tips när du ska inreda balkongen

Underbara vår! Fågelkvittret återvänder, soltimmarna ökar för varje dag som går och balkongen i din lägenhet får helt plötsligt en mening och liv igen. Men att ta tillvara på det extrarum som en balkong är kan ibland kännas svårt. Därför har vi samlat fem tips för att snabbt och enkelt förhöja upplevelsen av vårens och sommarens bästa plats. Har du dessutom nyligen flyttat in i en nyproducerad lägenhet under vintern, har balkongen inte hunnit få någon kärlek förrän nu!

Publicerad: 25 April, 2019

1. Vilket väderstreck – och syfte?

Beroende på i vilket väderstreck din balkong ligger i, kan du nyttja det till olika saker. Ligger det i öst där solen stiger upp, har du söderläge med sol stor del av dagen eller kanske sydväst med kvällssol? Låt denna analys tillsammans med hur du vill använda det extra rummet avgöra hur det ska inredas. Är du en person som föredrar en stilla frukost i solen, stökiga middagar med många vänner eller att ligga raklång i solstolen med en god bok? När du vet detta kan du börja inreda.

2. Möblera enkelt och smart

Tänk på  att behålla en luftig känsla som inbjuder till att använda balkongen utan att möblera om eller flytta på saker för att komma fram. Om du ska köpa nya möbler kan det dessutom vara intressant att fundera på om möblerna kan ha flera funktioner? Ett planteringsbord kan till exempel användas till flera saker – allt från plantering och växthylla till extra köksö eller serveringsbord.

Relaterad läsning: Fixa sommarens härligaste häng inspirerat av Knäckepilens takterrass

3. Textilier – mjukt för både kropp och själ

Förflytta plädar, kuddar och mattor till balkongen och inred som om det vore ditt vardagsrum! Textilier skapar ett mjukare och mer ombonat intryck samtidigt som det inbjuder till mysigt och bekvämt häng – och värmer gott under svalare kvällar.Inred gärna med en matta som är speciellt avsedd för utomhusbruk så att den håller sig fräsch hela sommaren och kan ligga kvar på golvet även när det regnar.

Relaterad läsning: Förändra med textilier – 5 enkla inredningstips

 

4. Samla intrycken

Försök skapa enhetlighet och ett lugn när du inreder med växter genom att tänka igenom färgsättningen och harmonisera den med de krukor du har inomhus – detta skapar goda förutsättningar för att enkelt kunna växla mellan inne- och uterummet. Genom att placera alla krukor på en eller möjligen två platser skapar du dessutom ett lugn och ett samlat intryck som i sin tur leder till att balkongen upplevs som större än vad den egentligen är.

 

5. Belysning skapar känsla och rymd

Trots att den skandinaviska sommaren är ljus kan en investering i en ljusslinga eller ett par lyktor till balkongen vara väl värt. Det skapar en härlig inramning och ökar antalet timmar som du kan nyttja uterummet på. Dessutom ger den upplysta balkongen en extra rymd till de angränsande rummen inomhus och förlänger på så sätt hemmet. För den som inte har ett eluttag på balkongen finns det belysning som drivs av solenergi.

Relaterad läsning: Inred med ljus – en guide till rätt belysning i hemmet

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.