Fixa kräftskiva på balkongen

Sug ut det sista av utesäsongen med en festlig kräftskiva på balkongen eller uteplatsen. Vi tipsar om maten, pyntet och förberedelserna inför sensommarens godaste fest.

Publicerad: 3 September, 2020

1. Förbered kräftorna

En spontan kräftskiva är svår att få till om du inte lyxar och köper färska kräftor. Men vill du bjuda många gäster utan att spendera allt för mycket pengar är frysta kräftor ett bra alternativ – och då bör du tina dem i kylskåp en till två dagar innan festen. Att snabbtina kräftor i vatten eller mikrovågsugn gör att de tappar smaken. Helst ska kräftorna också läggas i ny lag för att höja smaken ytterligare. Koka ihop vatten, lök, salt, socker, öl och krondill och höll över de tinade kräftorna några timmar före serveringen.

2. Maxa pyntet!

Vad är väl en kräftskiva utan traditionsenligt pynt? Inte lika festlig i alla fall! Slå på stort med roliga kräfthattar och haklappar, festliga girlanger, stämningsfulla månlyktor och mysiga pappersdekorationer. En färgfest utan dess like som garanterat höjer stämningen på festen.

3. Duka med blickfång

Dra nytta av kräftornas vackert röda färg när du dukar genom att lägga upp kräftorna på fat i olika höjder, till exempel ett stort tårtfat på fot. Låt krondillen sprida sin ljuvliga doft genom att låta den ta plats som buketter på bordet – dess gröna färg passar även perfekt ihop med de röda kräftorna. Skydda bordet med en fin pappersduk och ställ fram skålar med ljummet vatten, med en citron- eller limeskiva i, för gästerna att skölja fingrarna i. Glöm inte rikligt med servetter.

4. Satsa på tillbehören

Kräftor spelar såklart huvudrollen på festen, men det är också trevligt att bryta av med andra tillbehör. Västerbottenspaj är en klassiker som uppskattas av de flesta, och tillsammans med gott bröd och en kryddost är kräftbordet komplett. Avrunda med en härlig efterrätt – till exempel cheesecake med hallon och vit choklad eller en pampig pavlova med jordgubbar. Smaklig måltid!

5. Lägg fram sånghäften

Ett uppskattat inslag på kräftskivan är såklart snapsvisorna! Samla ihop dina favoriter i ett sånghäfte och lägg på varje gästs plats. Att kunna sjunga med i varje visa gör det hela så mycket roligare.

Relaterad läsning:

Grilla på balkongen – det här gäller

Köpt lägenhet med balkong? Vi har tipsen för att göra den till ett mysigt uterum

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.