”För att torg ska bli värdiga krävs mäktiga fasader”

En fasad som öppnar upp och bjuder in, med ett storslaget och pampigt uttryck – och en blinkning till Stockholms konserthus. Paraden i Barkabystaden har blivit nominerad till Årets Fasad 2019. Vi har pratat med ansvarig arkitekt Åsa Kallstenius om en fasad som hjälper torget utanför att komma till liv.

Publicerad: 15 October, 2019

Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter

Kvarteret Paraden ligger vid Stora Torget där Barkarbystaden börjar, och en central intention var därför att bygga en tydlig och värdig, högrest fond mot torget med en blåputsad fasad inspirerad av Konserthuset vid Hötorget i Stockholm.

– För att torg ska bli värdiga krävs mäktiga fasader runtomkring, byggnader som ramar in och hjälper torget att komma till liv. Det krävs form, uttryck, bearbetning och variation – och det tyckte vi saknades på platsen. Vi ville fylla den luckan och skapa en fasad med tyngd och kraft som verkligen tar plats och agerar mot torget utanför, säger Åsa Kallstenius på Kod Arkitekter.

Palats inspiration för Paraden

Förebilden till Paraden är venetianska palats, och allra största omsorg har lagts på fasaden för att skapa något som berör, sprider glädje, väcker nyfikenhet och skapar en stolthet hos de boende i kvarteret, berättar Åsa.

– Paraden är ett talande exempel på en fasad som är så mycket mer än bara ett klimatskydd. Materialen och kulörerna ger kvarteret sin särprägel, samtidigt som de är beständiga och åldras med värdighet; blå puts, ljus terrazzo och nätta smidesdetaljer.

Fasad som sticker ut

Liksom klassiska palats har Paraden ett pampigt uttryck med grunda, spanska balkonger, karaktäristisk ornamentik i form av smidesbågar och stora, välgestaltade tak. En utmärkande fasad som är ett resultat av hårt arbete och dedikation från alla inblandade, säger Åsa.

– Att skapa något annorlunda kräver mod, vilja och förståelse av beställaren. Man måste greppa hur viktigt det är med bearbetning för att lyckas skapa en fasad och ett uttryck som verkligen bidrar till staden. Åke Sundvall var direkt med på idén att göra ett palats mot torget och de har gått in i detta med fullt engagemang från start till mål.

Vad gillar du mest med Paradens fasad?

– Att den på samma gång smälter in i kvarteret i frågan om material och kulörer men samtidigt kontrasterar radikalt. De andra byggnaderna vänder ryggen mot torget medan Paraden öppnar upp med sin höga och palatslika gestalt, vilket ger kvarteret ett stadsmässigt uttryck. Paraden berör lite mer och visar på en omtanke om staden och människorna.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.