Semester på hemmaplan – bra utflykter runt knuten

Hemester eller Svemester behöver inte betyda att vi bara fortsätter lunka på med sådant som vi alltid gör när vi är hemma. Tvärtom! Låt sommaren i år bli den då du turistar i din egen hemstad, och bockar av allt det där som finns på turisternas bucket lists. Här listar vi ett gäng utflykter som passar allt från den aktive stadspulsälskaren till den kultur- eller historieintresserade.

Publicerad: 3 July, 2020

Svalkande bad – gillar du sött eller salt?

Börjar det kännas som att du kan badplatserna runt Stockholms city utan och innan? Då kan du passa på att upptäcka nya badplatser på behagligt cykelavstånd. 

Mälarhöjdsbadet ligger i Bredäng, knappt 30 minuters cykelfärd från Södermalm och rakt nedanför vårt kommande bostadsprojekt Panorama. Badplatsen har ett naturvackert läge med sandstrand och gräsmatta att veckla ut picknickfilten och trivas på. Här är vattentemperaturen alldeles lagom, svalare än i småsjöar men varmare än i havet. För personer med lite mer spring i benen finns både hopptorn, utegym och en beachbasketplan att svettas på.

Är du mer sugen på havsbad och skärgårdsbris kan du ta en båt ut till Rindö. På ön, som ligger strax öster om Vaxholm och tidigare var militärförläggning, finns många bra badplatser, vackra stigar att vandra på och den populära restaurangen Batteriet. Rindö hamn erbjuder både badbryggor och sandstrand, och för den som inte kan sitta still finns kajakuthyrning, gym och tennisbanor. Skulle du förälska dig i ön kan du flytta in i Marketenteriet på Rindö – den vackra gamla nöjes- och bespisningsbyggnaden som Åke Sundvall tillsammans med Vasallen restaurerat med varsam hand till tio exklusiva bostäder. Perfekt för dig som vill bo vackert, bekvämt och rofyllt i skärgården.

Sörmlandsleden – 100 mil av vacker stig  

Precis runt knuten, eller med en kortare resa med pendeltåget, finns oändligt med varierande och vacker vandring och traillöpning. Sörmlandsleden sträcker sig 100 mil i området kring Stockholm och passerar såväl underbara Hellasgården som vackra Tyresö naturreservat. Människor från hela världen har rest hit för att uppleva dessa miljöer, så ta denna sommar till att utforska området på egen hand! Leden är uppdelad i etapper och kan byggas ihop till en flerdagstur, eller nyttjas för en dagstur. Många av etapperna erbjuder fina badsjöar, tältplatser och vindskydd liksom eldstäder och ved. Kom ihåg att uppdatera er om vad som gäller kring eldförbud innan ni ger er ut, annars är det bara att njuta av riktigt fina miljöer!

Kan du tyda runor? 

Runt Vallentunasjön ringlar sig runriket – en unik bygd med välbevarade runskrifter som inte går att hitta någon annanstans i världen. Leden startar norr om Täby kyrka, vid Jarlabankens bro som är en komplett rekonstruktion av ett monument från vikingatiden. Vandra längst med denna historiska plats samtidigt som du lär dig mer med hjälp av informationstavlor och mobilguider. För de mindre finns en spännande temapark som är en kombination av en lekplats och en utställning. Packa en picknickkorg, eller stanna till och njut av turen på något av caféerna och restaurangerna runt sjön. Totalt består runriket av nio platser som man kan ta sig till genom färd till fots eller på cykel, för den bilburne finns också bilparkering.

Stadspuls i sommar

Skärgård, sol och bad i all ära. Men var träffas man bäst för lite avslappnad sport, en kall dryck och stadspuls? Svaret är: i Blecktornsparken. Här finns pingisbord, tennisbana och Bleck bar som erbjuder såväl mat, dryck och glass. Från baren spelas skön musik och parken har överlag en härlig stämning inramat av gröna träd.

Cykla till rötterna av Linnés privatliv

På en knapp timmes cykelavstånd från Uppsala city finns en av Sveriges mest bevarade 1700-talsgårdar som Carl von Linné köpte som sommarhus 1758. På gården kan du beskåda saker från Carls privatliv som heminredning, kläder och konst. Och i den frodiga parken utanför huset kan du få en inblick i de växter och odlingar som Carl vårdade privat. Kring gården finns också ett kulturreservat med fina vandringsstigar.

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.