Ta Waxholmsbåten till Rindö för en heldagsutflykt i skärgården

Sugen på att uppleva en levande skärgårdsmiljö inte långt från Stockholm city? Då är en utflykt till Rindö något för dig. Med havet som granne och storstaden på lagom avstånd, en unik militärhistorisk miljö, storslagen natur och många smakupplevelser är Rindö något alldeles extra. Ta del av vår guide!

Publicerad: 14 July, 2020

Upptäck Marketenteriet på Rindö

När du promenerar runt på ön kommer du inte att kunna missa Marketenteriet, en hundra år gammal militär matsal som vi med varsam hand återskapat till sina forna glans och förvandlat till tio unika bostadsrätter – alla med en unik själ och karaktär varav flera med egen ingång, uteplats och balkong med havsutsikt.

Bara själva arkitekturen är en upplevelse. Att Marketenteriet använts som restaurang och nöjesbyggnad märks på det nationalromantiska formspråket i kontrast till regementsområdets strama, klassicerande putsarkitektur. En symbol för fritiden inom militären som märks på den varma faluröda fasaden, de höga rumshöjderna, pampiga trapporna och de enorma fönsterpartierna. Vackra, kulturbärande element som gör Marketenteriet så speciellt och som vi valt att bevara för att kunna skapa stilfulla bostäder med själ och karaktär.

Naturen i fokus

I denna moderna och levande skärgårdsmiljö är det aldrig långt till närmaste naturupplevelse. Utanför dörren väntar havets mäktiga skådespel, skogens omslutande dofter, skyddade badvikar och solvarma klippor med utsikt över Östersjön. Ströva i varierad terräng, ta ett dopp från klipporna eller hyr en kajak och glid mellan kobbar och skär.

Hur tar man sig till Rindö?

Till Rindö tar du dig enkelt från Stockholm med bil, båt eller buss. I Vaxholm i väst och Värmdö i öst går gratis vägfärjeförbindelser till Rindö – och över Rindö löper länsväg 274 som förbinder dessa två. Från centrala Vaxholm hittar du bussar som åker till och från stan flera gånger om dagen.
Vaxholmsbåtarna är särskilt under sommaren ett attraktivt färdmedel och trafikerar Rindös egen brygga Grenadjärbryggan och Stockholm city under vår, sommar och höst. Dessutom kan du färdas snabbt och enkelt mellan Rindö och Strömkajen i Stockholm med pendelbåt som kör året om. Ombord på pendelbåtarna finns fritt wifi, och om utrymme finns kan du ta med dig cykel. Kolla efter pendelbåtslinjen 83.

Hamnen öns hjärta

Den naturliga samlingsplatsen på ön är Rindö hamn. Ät och drick gott på Batteriet Orangeri & Kök eller handla råvaror i restaurangens butik och deli. I Orangeriet kan du köpa plantor och närodlade varor från lokala aktörer. Öns egna mikrobryggeri Waxholms Bryggeri erbjuder både ölprovningar och gruppvisningar – och du kan även dricka nybryggd öl i Bryggeripuben. Ta en fika på Ostmakeriet där det ystas småskaligt och hantverksmässigt smakrika ostar som lagras i de gamla bergrummen till öns gamla fästing. Det lilla Ostkaféet med sin härliga atmosfär har ett fåtal platser inomhus men en stor veranda att njuta av fika och smörgåsar under varmare dagar.

Det militärhistoriska arvet

I denna unika skärgårdsmiljö är historiens närvaro påtaglig. Arvet efter Vaxholms kustartilleriregemente, KA 1, gör sig påmint med sina anrika kasernbyggnader från förra sekelskiftets början, som idag blivit hem åt hundratals nya Rindöbor. Även äldre spår efter den svenska försvarsmakten hittas i Rindö Redutt, Oscar-Fredriksborgs fästning och Byviksfortet – spännande utflyktsmål som berättar om Rindös viktiga roll genom historien.

Läs mer om Rindö och Marketenteriet:

Två arkitekter – ett sekel emellan

Upplev Rindös storslagenhet året om

Erik Josephson – arkitekt med öga för detaljer

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.