Gå på sightseeing i Uppsala – i valborgs spår

Valborgsmässoafton är en viktig dag för Uppsala – och har så varit i århundranden. Men då det inte blir några stora firanden i år kan du istället ta tillfället i akt och vandra i studenternas spår, känna historiens vingslag och hälsa våren välkommen i ett lugnare Uppsala. Vi tipsar om 4 klassiska Uppsala-spots väl värda ett besök.

Publicerad: 29 April, 2021

Slottsbacken

Ta en promenad upp till Slottsbacken – där allt började! Under tidigt 1800-tal började studenterna i Uppsala under kvällen den 30 april att gå upp till Slottsbacken för att se på slättens flammande kasar. Här föddes studentsången då man 1823 började framföra ”Våren är kommen” intill slottet. Så småningom blev det också sed att man skulle utbringa ett leve för kungen och fosterlandet och kanske hålla ett tal till våren.

Slottsparken/Carolinabacken

Ta en paus i stadsvandringen och stanna till i Slottsparken – en perfekt plats för en picknick eller bara ligga på en filt med en god bok. Precis bredvid ligger Carolinabacken som under en vanlig valborg i Uppsala är platsen för den traditionella mösspåtagningen utanför universitetsbiblioteket Carolina Rediviva. Exakt klockan 15 höjer rektor sin vita mössa och detta är signalen till alla att sätta på sig sina studentmössor och bege sig ned för Carolinabacken.

 Gunillaklockan

Promenera upp till Gunillaklockan utanför Uppsala slott, beundra utsikten över staden och skänk en tanke till alla vårens sånger som sjungits här genom åren. I vanliga fall samlas man här klockan nio på kvällen där kören Allmänna Sången sjunger vårsånger och Uppsalastudenternas Curator Curatorum håller vårtal. Traditionen härstammar från 1820-talet och Sveriges Radio har sänt härifrån nästan varje valborg sedan 1920-talet.

Fyrisån

Strosa längs den vackra Fyrisån som denna valborgsmässoafton ovanligt nog ligger lugn och stilla. Som en del av Uppsalas valborgsfirande anordnas annars forsränning då deltagare i egenbyggda, mer eller mindre bräckliga, flottar tar sig ner för Fyrisån från Eddaspången via Kvarnfallet till Islandsfallet. Drygt 120 flottar och 450 rännare brukar delta, och strax över 70 000 åskådare ser på. Traditionen startade 1975 då två studenter på ingenjörsprogrammet i teknisk fysik utmanades i huruvida de skulle våga åka utmed Fyrisån nedför de två fallen i en gummibåt.

Upptäck våra bostadsprojekt i Uppsala:

Norra Rosendal

Knäckepilen

Brf Hågaby

Sala Backe

 

 

Missa inga nyheter från Åke Sundvall

Låt oss hålla kontakten för uppdateringar om vad som är på gång hos oss, få koll på nya bostadsprojekt och inspiration inför bostadsköp.